NCERT Solution Getting Started with Python Class 11 Chapter 5

Share with others

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q1. Which of the following identifier names are invalid and why?

  1. Serial_no.
  2. 1st_Room
  3. Hundred$
  4. Total Marks
  5. Total_Marks
  6. total-Marks
  7. _Percentage
  8. True

Ans. Following identifier names are invalid

Invalid IdentifierReason
Serial_no.Identifier can not contain special symbol
1st_RoomIdentifier name can not begin with number.
Hundred$Identifier can not contain special symbol
Total MarksIdentifier can not contain space
total-MarksIdentifier can not contain special symbol
TrueIdentifier can not be a Keyword
Getting Started with Python Class 11 Solution

Q2. Write the corresponding Python assignment statements:

a) Assign 10 to variable length and 20 to variable breadth.

b) Assign the average of values of variables length and breadth to a variable sum.

c) Assign a list containing strings ‘Paper’, ‘Gel Pen’, and ‘Eraser’ to a variable stationery.

d) Assign the strings ‘Mohandas’, ‘Karamchand’, and ‘Gandhi’ to variables first, middle and last.

e) Assign the concatenated value of string variables first, middle and last to variable fullname. Make sure to incorporate blank spaces appropriately between different parts of names.

Ans. a) length = 10

breadth = 20

OR (we can also assign values in a single line)

length , breadth = 10, 20

b) sum = (length + breadth)/2

c) stationery = [‘Paper’, ‘Gel Pen’, ‘Eraser’]

d) first, middle, last = ‘Mohandas’, ‘Karamchand’, ‘Gandhi’

e) fullname = first + ” ” + middle + ” ” + last

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q3. Write logical expressions corresponding to the following statements in Python and evaluate the expressions (assuming variables num1, num2, num3, first, middle, last are already having meaningful values):

a) The sum of 20 and –10 is less than 12.

b) num3 is not more than 24.

c) 6.75 is between the values of integers num1 and num2.

d) The string ‘middle’ is larger than the string ‘first’ and smaller than the string ‘last’.

e) List Stationery is empty

Ans.

Expression
a)20 + (-10) < 12
b)not(num3 > 24)
c)(6.75 > num1) and (6.75 > num2)
d)(middle > first) and (middle < last)
e)stationery == [ ] OR len(stationery) == 0
Getting Started with Python Class 11

Q4. Add a pair of parentheses to each expression so that it evaluates to True.

a) 0 == 1 == 2

b) 2 + 3 == 4 + 5 == 7

c) 1 < -1 == 3 > 4

Ans. a) (0 == (1 == 2) )

b) ( (2 + (3 == 4) + 5) == 7)

c) (1 < -1) == (3 > 4)

Q5. Write the output of the following:

a) num1 = 4

num2 = num1 + 1

num1 = 2

print (num1, num2)

b) num1, num2 = 2, 6

num1, num2 = num2, num1 + 2

print (num1, num2)

c) num1, num2 = 2, 3

num3, num2 = num1, num3 + 1

print (num1, num2, num3)

Ans. a) 2, 5

b) 6, 4

c) NameError: name ‘num3’ is not defined

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q6. Which data type will be used to represent the following data values and why?

a) Number of months in a year

b) Resident of Delhi or not

c) Mobile number

d) Pocket money

e) Volume of a sphere

f) Perimeter of a square

g) Name of the student

h) Address of the student

Ans.

a) int data type

b) Boolean data type

c) int data type

d) float data type

e) float data type

f) float data type

g) String data type

h) String data type

Q7. Give the output of the following when num1 = 4, num2 = 3, num3 = 2


a) num1 += num2 + num3
print (num1)

b) num1 = num1 ** (num2 + num3)
print (num1)

c) num1 **= num2 + num3

d) num1 = ‘5’ + ‘5’

print(num1)

e) print(4.00/(2.0+2.0))

f) num1 = 2+9*((3*12)-8)/10

print(num1)

g) num1 = 24 // 4 // 2

print(num1)

h) num1 = float(10)

print (num1)

i) num1 = int(‘3.14’)

print (num1)

j) print(‘Bye’ == ‘BYE’)

k) print(10 != 9 and 20 >= 20)

l) print(10 + 6 * 2 ** 2 != 9//4 -3 and 29 >= 29/9)

m) print(5 % 10 + 10 < 50 and 29 <= 29)

n) print((0 < 6) or (not(10 == 6) and (10<0)))

Ans. a) 9

b) 1024

c) Syntax Error

d) 55

e) 1.0

f) 27.2

g) 3

h) 10.0

i) ValueError

j) False

k) True

l) True

m) True

n)True

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q8. Categorise the following as syntax error, logical error or runtime error:

a) 25 / 0

b) num1 = 25; num2 = 0; num1/num2

Ans. a) Run Time Error (ZeroDivisionError: division by zero)

b) Run Time Error (ZeroDivisionError: division by zero)

Q9. A dartboard of radius 10 units and the wall it is hanging on are represented using a two-dimensional coordinate system, with the board’s centre at coordinate (0,0). Variables x and y store the x-coordinate and the y-coordinate of a dart that hits the dartboard. Write a Python expression using variables x and y that evaluates to True if the dart hits (is within) the dartboard, and then evaluate the expression for these dart coordinates:
a) (0,0)
b) (10,10)
c) (6, 6)
d) (7,8)

Ans. In this question we have to use the distance formula of chapter Co-ordinate Geometry of Class 10th.

Formula is sqrt((x2-x1)**2 +(y2 – y1) ** 2 )

In this question x1 and y1 is fixed ie 0 while x2 and y2 value is given.

If the distance calculated is more than 10, it means the dart is not hitting the dartboard.

a) True

b) False

c) True

d) False

Q10. Write a Python program to convert temperature in degree Celsius to degree Fahrenheit. If water boils
at 100 degree C and freezes as 0 degree C, use the program to find out what is the boiling point and
freezing point of water on the Fahrenheit scale. (Hint: T(°F) = T(°C) × 9/5 + 32)

Ans. Program to convert degree Celsius to degree Fahrenheit is

TC=0
TF=0
TC = int(input(“Enter temperature in degree Celcius”))
TF = 9/5*TC + 32
print(TF)

If input is 100 then output will be 212.0

If input is 0 then output will be 32.0

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q11. Write a Python program to calculate the amount payable if money has been lent on simple interest. Principal or money lent = P, Rate of interest = R% per annum and Time = T years. Then Simple Interest
(SI) = (P x R x T)/ 100.
Amount payable = Principal + SI.
P, R and T are given as input to the program.

Ans.

P=float(input(“Enter Principal”))
R= float(input(“Enter Rate of interest”))
T= float(input(“Enter Time”))
SI = (P * R * T)/100
A = P + SI
print(“Amount to be paid is”, A)

Q12. Write a program to calculate in how many days a work will be completed by three persons A, B and C together. A, B, C take x days, y days and z days respectively to do the job alone. The formula to calculate the number of days if they work together is xyz/(xy + yz + xz) days where x, y, and z are given as input to the program.

Ans.

x = int(input(“Enter number of days for A to finish work”))
y = int(input(“Enter number of days for B to finish work”))
z = int(input(“Enter number of days for C to finish work”))
s = xy + yz + zx d = xy*z/s
print(“Number of days required to finish task together is “,d)

Q13. Write a program to enter two integers and perform all arithmetic operations on them.

Ans.

a = int(input(“Enter First Number”))
b = int(input(“Enter Second Number”))
print(“Basic Mathematical Operations are”)
print(“Addition is “, a+b)
print(“Subtraction is “, a-b)
print(“Division is “, a/b)
print(“Product is “, a*b)
print(“Advanced Mathematical Operations are”)
print(“Modulus “, a%b)
print(“Floor Division is “, a//b)

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q14. Write a program to swap two numbers using a third variable.

Ans.

a = int(input(“Enter First Number”))
b = int(input(“Enter Second Number”))
print(“Before Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)
c = a
a = b
b = c
print(“After Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)

Q15. Write a program to swap two numbers without using a third variable.

Ans.

a = int(input(“Enter First Number”))
b = int(input(“Enter Second Number”))
print(“Before Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)
a = a + b
b = a – b
a = a – b
print(“After Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)

OR

a = int(input(“Enter First Number”))
b = int(input(“Enter Second Number”))
print(“Before Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)
a, b = b, a
print(“After Swaping Values are”)
print(“Value of First Variable a is “, a)
print(“Value of Second Variable b is “, b)

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q16. Write a program to repeat the string ‘‘GOOD MORNING” n times. Here ‘n’ is an integer entered by the user.

Ans

n = int(input(“Enter how many times you want to repeat ?”))
print(“GOOD MORNING” * n)

Q17. Write a program to find average of three numbers.

Ans.

num1 = int(input(“Enter First Number “))
num2 = int(input(“Enter Second Number “))
num3 = int(input(“Enter Third Number “))
avg = (num1 +num2 + num3)/3
print(“Average of three numbers is :”, avg)

Q18. The volume of a sphere with radius r is 4/3πr3. Write a Python program to find the volume of spheres with radius 7cm, 12cm, 16cm, respectively.

Ans.

print(“Volume of a Sphere when radius is 7cm is “, 4/3 * 22/7 * 7 * 7* 7)

print(“Volume of a Sphere when radius is 12cm is “, 4/3 * 22/7 * 12 * 12 * 12)

print(“Volume of a Sphere when radius is 16cm is “, 4/3 * 22/7 * 16 * 16 * 16)

Q19. Write a program that asks the user to enter their name and age. Print a message addressed to the user that tells the user the year in which they will turn 100 years old.

Ans.

nm = input(“Enter Your Name”)
age = int(input(“Enter Your age”))
yr = 2021 + (100 – age) #Taking 2021 as Current Year
print(nm,” :You will turn 100 in “,yr)

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution

Q20. The formula E = mc2 states that the equivalent energy (E) can be calculated as the mass (m) multiplied by the speed of light (c = about 3×108 m/s) squared. Write a program that accepts the mass of an object and determines its energy.

Ans.

m = int(input(“Enter mass”))
print(“Energy produced by given mass is “, m * ((3 * 10 ** 8) ** 2))

Q21. Presume that a ladder is put upright against a wall. Let variables length and angle store the length of the ladder and the angle that it forms with the ground as it leans against the wall. Write a Python program to compute the height reached by the ladder on the wall for the following values of length and angle:
a) 16 feet and 75 degrees
b) 20 feet and 0 degrees
c) 24 feet and 45 degrees
d) 24 feet and 80 degrees

Ans.

import math
length = int(input(“Enter the length of ladder: “))
angind = int(input(“Enter the angle in degree: “))
anginr = math.radians(angind)
sin = math.sin(anginr)
height = round(length * sin,2)
print(“The height reached by ladder “,height)

Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution


Disclaimer : I tried to give you the correct “Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution” , but if you feel that there is/are mistakes in the Getting Started with Python Class 11 NCERT Solution given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com.


Class 12 Computer Science Sample Paper 2020-2021.

Class 12 Computer Science Sample Paper Marking Scheme

Class 12 Computer Science Test Series


Share with others

Leave a Reply

%d bloggers like this: