Term 2 IT Question Paper Class 10 with Solution

Share with others


IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10

IT – 402 Sample Paper – 2020

IT – 402 Sample Paper – 2021 (Term-1)

IT – 402 Sample Paper – 2021 (Term-2) Paper-1 and Click for Paper 2

IT – 402 Term 2 CBSE Sample Paper


IT Question Paper Class 10 with Solution

Max. Time Allowed: 1 Hour (60 min)

Max. Marks: 25

General Instructions:

  1. Please read the instructions carefully
  2. This Question Paper is divided into 03 sections, viz., Section A, Section B and Section C.
  3. Section A is of 05 marks and has 06 questions on Employability Skills.
    a) Questions numbers 1 to 4 are one mark questions. Attempt any three questions.
    b) Questions numbers 5 and 6 are two marks questions. Attempt any one question.
  4. Section B is of 12 marks and has 12 questions on Subject Specific Skills.
    a) Questions numbers 7 to 12 are one mark questions. Attempt any four questions.
    b) Questions numbers 13 to 18 are two marks questions. Attempt any four questions.
  5. Section C is of 08 marks and has 03 competency-based questions.
    a) Questions numbers 19 to 21 are four marks questions. Attempt any two questions.
  6. Do as per the instructions given in the respective sections.
  7. Marks allotted are mentioned against each section/question

IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10
Section – A
Answer any 3 questions out of the given 4 questions. Each question is of 1 mark.
1×3=3
Q1. What do you mean by Entrepreneurship?1
Ans. Entrepreneurship is the type of self-employment where one is running a business to satisfy the needs of people and looking for ways to make the business better to make profits
Q2. Ramya and Ramu both own plant shops. Ramu sits at his shop every day. When customers come, he sells to them. Ramya walks around and gets customers to her shop. She also sells seeds and flowers with her plants. Who is Entrepreneur out of Ramya and Ramu 1
Ans. Ramya is an entrepreneur.
Q3. Name any two major problems related to sustainable development1
Ans. Two major problems related to sustainable development are:
a. Food
b. Water
c. Fuel

NOTE : Write any two
Q4. When and where Sustainable Development Goals (SDGs) were launched?1
Ans. Sustainable Development Goals (SDGs) were launched at the United Nations Sustainable
Development Summit in New York in September 2015
Answer any 1 question out of the given 2 questions. Each question is of 2 marks. 2×1=2
Q5. Write any two Misconceptions about Entrepreneurship2
Ans. Misconceptions about Entrepreneurship are : (write any two)

a) Every business idea needs to be unique or special.
b) A person needs a lot of money to start a business.
c) A person having a big business is an entrepreneur.
d) Entrepreneurs are born, not made.
Q6. What initative was taken by Narayana Peesapaty for sustainable development?2
Ans. Narayana Peesapaty made edible cutlery made out of a grain — these spoons can be eaten and even if they are not eaten they will easily decompose in the soil enriching it.
Section – B
Answer any 4 questions out of the given 6 questions. Each question is of mark.
1×4=4
Q7. What do you mean by Sticky keys?1
Ans. StickyKeys is an accessibility feature to help computer users with physical disabilities, but it is also used by others as a means to reduce repetitive strain.
Q8. Networks in which all computers have an equal status are called ________________ networks.1
Ans. Peer to Peer
Q9. ____________________ acts as an interface between the user and the World Wide Web.1
Ans. Web Browser
Q10. What do you mean by data integrity?1
Ans. Data integrity means that the data is accurate and consistent in the database.
Q11. Name any two field properties of numeric data type.1
Ans. Length and Default value
Q12. How many types of relationship can be created in tables? Name any one such relationship.1
Ans. There are three types of relationships which can be created in tables.

a. ONE to ONE
b. ONE to MANY OR MANY to ONE
c. MANY to MANY
Answer any 04 questions out of the given 06 questions. Each question is of 2 marks 2×4=8
Q13. What do you mean by ISP? Give two examples ISP.2
Ans. An Internet service provider (ISP) is an organization which provides you with access to
the Internet via a dial-up (using modem) or direct (hard wired) or wireless connection
for example Airtel, Jio
Q14. Expand the following:

a. PSTN
b. MODEM
2
Ans.

PSTN : Public Switched Telephone Network
MODEM : Modulator Demodulator
Q15. Explain Wifi and its significance.2
Ans. Wi-Fi stands for wireless fidelity. Wi-Fi is a popular technology that allows an electronic device such as computers or mobile phones to exchange data wirelessly over a network.
Wi-Fi is used where cables cannot be run (such as old buildings, outdoor areas) to provide network and Internet access
Q16. Define the following term in reference to OpenOffice Base.
a. Form
b. Report
2
Ans. A form provides the user a systematic way of storing information into the database.

A report helps to display the data in a summarized manner. It is used to generate the overall work outcome in a clear format.
Q17. Name the following clause used :
a. Which clause is used to filter the record.
b. Which clause is used to arrange the records in ascending or descending order.
2
Ans.
a. Where clause is used to filter the record.
b. Order by clause is used to arrange the records in ascending or descending order.
Q18. Identify the error in the following and write the correct statement.

a. Select * from emp where name is “Anuj”;
b. Update table emp set Location = ‘Bhubaneswar’ where empid = 14;
2
Ans. Correct statements are:

a. Select * from emp where name = “Anuj”;
b. Update emp set Location = ‘Bhubaneswar’ where empid = 14;
SECTION C
(COMPETENCY BASED QUESTIONS)
2×4=8
Answer any 2 questions out of the given 3 questions. Each question is of 4 marks.
Q20. a. What do you mean by Accessibility Options? How can you launch Accessibility Options in Windows XP?

b. Aman and Suman are differently abled students of class 12th. They have to create a project on computer. Which accessibility option is suitable for each of them so that they can work easily on computer.

Aman : He is suffering from hand tremors.
Suman : She has cognitive disabilities.
4
a. Accessibility Options in Control Panel are used to customize the way your keyboard,
display, or mouse function. Many of these features are useful for people with disabilities.

To launch accessibility options in WindowsXP, Click Start > Control Panel > Accessibility Options.

b. Filter keys for Aman
Togglekeys for Suman
Q20. Anshuman’s father is a blogger. He also wants to launch a blog but he is having a few doubts in his mind regarding the blog. He doesn’t want to disturb his father so being a friend of Anshuman, clear his following doubts.

a. Name any two website which offer free blog services.
b. Can we create blog offline?
c. What do you mean by publishing a post?
d. Name any two free offline blog editors that can be downloaded and installed on the local computer
4
Ans. a. Two website which offer free blog services are :
1. www.wordpress.com
2. www.blogger.com

b. Yes, we can create blog offline.

c. Publishing a post means to make the post public. Once we finished typing the content, we need to publish the post for others to see.

d. Two free offline blog editors that can be downloaded and installed on the local computer
1. Qumana
2. Windows Live Writer
IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10

Q21. Consider the following table “Chips” and write the queries for the following: 4

C_idC_NamePriceQuantity
C132Lays2035
C435Uncle Chips1029
C142Haldiram1020
C231Parle2045
IT Question Paper Class 10
  1. Display all the records from the table.
  2. Display all the records of chips whose price is 10.
  3. To display the list of names of all the chips in alphabetical order.
  4. To list the details of all the chips whose quantity is greater than 20 and less than 35.

Ans. Queries are

  1. Select * from Chips;
  2. Select * from Chips where Price = 10;
  3. Select C_Name from Chips order by C_Name ;
  4. Select * from Chips where Quantity >20 and Quantity < 35;

IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10

IT Question Paper Class 10 with Solution

Max. Time Allowed: 1 Hour (60 min)

Max. Marks: 25

General Instructions:

  1. Please read the instructions carefully
  2. This Question Paper is divided into 03 sections, viz., Section A, Section B and Section C.
  3. Section A is of 05 marks and has 06 questions on Employability Skills.
    a) Questions numbers 1 to 4 are one mark questions. Attempt any three questions.
    b) Questions numbers 5 and 6 are two marks questions. Attempt any one question.
  4. Section B is of 12 marks and has 12 questions on Subject Specific Skills.
    a) Questions numbers 7 to 12 are one mark questions. Attempt any four questions.
    b) Questions numbers 13 to 18 are two marks questions. Attempt any four questions.
  5. Section C is of 08 marks and has 03 competency-based questions.
    a) Questions numbers 19 to 21 are four marks questions. Attempt any two questions.
  6. Do as per the instructions given in the respective sections.
  7. Marks allotted are mentioned against each section/question

IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10
Section – A
Answer any 3 questions out of the given 4 questions. Each question is of 1 mark.
1×3=3
Q1. Write any two qualities of Entrepreneur.1
Ans. Two qualities of Entrepreneur are : (Write any two)
1. They are confident.
2. They keep trying new ideas in their business.
3. They are patient.
4. They work hard.
5. They do not give up

Q2. Write any two misconceptions about entrepreneurship.1
Ans. Misconceptions about entrepreneurship are: (Write any two)
1. A person needs a lot of money to start a business.
2. Every business idea needs to be unique or special.
3. A person having a big business is an entrepreneur.

Q3. What is Sustainable Development?1
Ans. Sustainable development is the development that satisfies the needs of the present without compromising the capacity of future generations.
Q4. Give one example of large scale production of solar power.1
Ans. Charanka — Gujarat Solar Park
Answer any 1 question out of the given 2 questions. Each question is of 2 marks.2×1=2
Q5. Differentiate between Self Employed People and Wage Employed People.2
Ans. Wage employed people are people who work for a person or an organization and get paid
for that work. Self-employed people are those who start businesses to satisfy the needs of people.

Q6. What is the aim of Sustainable Development Goals? Write any two Sustainable Development Goals.2
Ans. The aim of SDG is to take care of important issues like poverty, gender equality, water use, energy etc. Two Sustainable Development Goals are:

1. Quality Education.
2. Clean Water and Sanitation.

Section – B
Answer any 4 questions out of the given 6 questions. Each question is of mark.
1×4=4
Q7. What do you mean by Assistive Technology?1
Ans. When a combination of hardware and software, enables a person with a disability or impairment to use a computer. It is known as Assistive Technology
Q8. What do you mean by Client-Server network?1
Ans. Networks in which certain computers have special dedicated tasks, providing services to other computers (in the network) are called client server networks.
Q9. Write any two commonly used Web Browser.1
Ans. Two commonly used Web Browsers are : Internet Explorer, Mozilla Firefox, Google Chrome
Q10. What do you mean by table?1
Ans. A table is a set of data elements (values) that is organized using a model of vertical columns(which are identified by their name) and horizontal rows
Q11. Name any two types of numeric data type.1
Ans. Boolean, TinyInt, SmallInt, Integer
Q12. What do you mean by default value for a field in Open Office Base?.1
Ans. A value which automatically entered in a field as soon as we enter the new record is called default value.
Answer any 04 questions out of the given 06 questions. Each question is of 2 marks2×4=8
Q13. What do you mean by ISP? Give two examples.2
Ans. An Internet service provider (ISP) is an organization which provides you with access to
the Internet via a dial-up (using modem) or direct (hard wired) or wireless connection
for example Airtel, Jio

Q14. What is DSL? What is required for DSL Connection2
Ans. Digital subscriber line(DSL) provide Internet access by transmitting digital data over wires of a local telephone network. For using a DSL connection, you need a DSL modem and a subscription.
Q15. What do you mean by instant messaging. Write any two key features.2
Ans. Instant messaging (IM) is a form of communication over the Internet that offers an instantaneous transmission of text-based messages from sender to receiver.

Two Key Features of an instant messaging are as follows:
1. Audio calling and conferencing.
2. Video calling and conferencing.

Q16. Differentiate between Char and Varchar datatype.2
Ans. Varchar : It stores upto the specified length. No padding
Char : It stores exactly the same length as specified by the user. It pads with trailing spaces for shorter strings.

Q17. How many types of relationships can be created in Open Office Base? Explain any one of them2
Ans. There are three types of relationships which can be created in tables:
1. One to One
2. One to Many OR Many to One
3. Many to Many


In One to One Relationship , both the tables must have primary key columns.

Q18. Write full form of DML. Name the most commonly used DML command.2
Ans. DML stands for Data Manipulation Language. Select command is the most commonly used DML command.
SECTION C
(COMPETENCY BASED QUESTIONS)
2×4=8
Answer any 2 questions out of the given 3 questions. Each question is of 4 marks.
Q20. Aman got an assignment from his computer teacher. Help him to answer the following questions.

1. I am an organization who provides the internet connection. Who am I?
2. I am a device who convert analog signal to digital and vice-versa. Who am I?
3. _____________________ is a form of communication over the Internet that offers an instantaneous
transmission of text-based messages from sender to receiver.
4. Name any two websites that offer blog services.
4
1. Internet Service Provider (ISP)

2. Modem


3. Instant messaging


4. Two websites that offer blog services are:


a. www.wordpress.com
b. www.blogger.com

Q20. Answer the following questions:

1. What do you mean by blog?
2. What are cookies?
3. Name any two online threats.
4. Write any two best practices to secure data.
4
Ans 1. A blog is a discussion style site used by non-technical (or technical users) users for creating personal web pages. Blogs are similar to an online personal diary and simple to use.

Ans 2. Cookies are small files that are created on your local computer when you visit websites. Cookies store data based on your activity performed on internet such as logon details, details of a shopping cart, visited pages in a website, etc.

Ans 3. Phishing, email spoofing, chat spoofing, etc.

Ans 4. Two best practices to secure data are :
1. Use strong passwords, a combination of alphanumeric and special characters.
2. Use encryption software to protect your data from unauthorized users.


IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10
IT Question Paper Class 10

Q21. Consider the following table “Class” and write the queries for the following: 4

C_idSectionStrengthFee
C132Azad452400
C435Bose422210
C142Teresa402300
C231Gandhi392200

IT Question Paper Class 10 with Solution

  1. Display all the records from the table.
  2. Display all the records of class whose strength is more than 40.
  3. To display all the records in alphabetical order of sections.
  4. To display the details of all the classes whose Fees is greater than 2250 and less than 2400.

Ans. Queries are

  1. Select * from Class;
  2. Select * from Class where Strength > 40;
  3. Select * from Class order by Section ;
  4. Select * from Class where Fee >2250 and Fee < 2400;

Disclaimer : I tried to give you the correct solution of “IT Question Paper Class 10 , but if you feel that there is/are mistakes in “ IT Question Paper Class 10 ” given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com. NCERT Book and Study material available on CBSE official website are used as a reference to create above “ IT Question Paper Class 10


IT Question Paper Class 10 with Solution

Unit 1 : Introduction to IT–ITeS Industry BOOK SOLUTIONS

Unit 1 : Introduction to IT–ITeS Industry NOTES

Unit 1 : Introduction to IT-ITeS MCQ

Unit 3 : Digital Documentation NOTES

Unit 3 : Digital Documentation BOOK SOLUTIONS

Unit 3 : Digital Documentation MCQ

Unit 4 : Electronic Spreadsheet BOOK SOLUTIONS

Unit 4 : Electronic Spreadsheet MCQ

Unit 5 : Digital Presentation MCQ

UNIT 1: DIGITAL DOCUMENTATION (ADVANCED) MCQ

UNIT-2: ELECTRONIC SPREADSHEET (ADVANCED) MCQ

UNIT-3 RELATIONAL DATABASE MANAGEMENT SYSTEMS (BASIC) MCQ

UNIT-4 WEB APPLICATIONS AND SECURITY MCQ

IT Question Paper Class 10 with Solution

IT Question Paper Class 10 with Solution


Share with others

Leave a Reply

%d bloggers like this: