IT 402 class 10 sample paper 2020 – 21 with Solution

Share with others

IT 402 class 10 sample paper 2020 – 21 with Solution

IT 402 class 10 sample paper 2020
IT 402 class 10 sample paper (Session 2020-2021)

Important Links

Click for IT Code 402 Practical File Questions and to download sample Practical File

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 4 Web Applications and Security

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 3 RDBMS(Basic)

Click for IT Code 402 Class 10 Book Solutions | Unit 2 Spreadsheet (Advanced)

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 1 Digital Documentation

Click for IT Code 402 Class X (E-Book)

Click for IT 402 Class 10 Sample Paper 2020-21

Click for IT 402 Class 10 Sample Paper 2020-21 (Marking Scheme)


CBSE | DEPARTMENT OF SKILL EDUCATION

INFORMATION TECHNOLOGY (SUBJECT CODE-402)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Max. Time: 2 Hours                                                                                                                   Max. Marks: 50

General Instructions:

1. Please read the instructions carefully.

2. This Question Paper consists of 21 questions in two sections: Section A & Section B.

3. Section A has Objective type questions whereas Section B contains Subjective type questions.

4. Out of the given (5 + 16 =) 21 questions, a candidate has to answer (5 + 10 =) 15 questions in the allotted (maximum) time of 2 hours.

5. All questions of a particular section must be attempted in the correct order.

6. SECTION A – OBJECTIVE TYPE QUESTIONS (24 MARKS):

  • This section has 05 questions.
  • Marks allotted are mentioned against each question/part.
  • There is no negative marking.
  •  Do as per the instruction given.

7. SECTION B – SUBJECTIVE TYPE QUESTIONS (26 MARKS):

i. This section has 16 questions.

ii. A candidate has to do 10 questions.

iii. Do as per the instructions given.

iv. Marks allotted are mentioned against each question/part

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the given IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Q1Answer any 4 out of the given 6 questions on Employability Skills (1 x 4 = 4 marks)
 1Which of the following is not the 7C,s of Communication?

1. Completeness
2. Clarity
3. Courtesy
4. Clear
1
 Ans. Clear 
 2Stress always have negative effect.(T/F)1
 Ans. False 
 3. Which of the following are the causes of Stress?

1. Physical
2. Mental
3. Financial
4. All of the above
1
 Ans. All of the above 
 4Which of the following is a myth of Entrepreneurship?
1. Need lot of money
2. Have great idea
3. Should know everything about business
4. All of the above
1
 Ans. All of the above 
 5Amit’s Computer was running very slow , hangs and often restarts. He is very confused and tensed as he was working on very important assignment. Amit’s friend given him the following suggestion. Identify who has given him a genuine suggestion.

1. Sonam : Restart your machine
2. Anil : Install genuine antivirus software and update
3. Ajay : Don’t use Pendrive
4. Suman : Install free antivirus from net
1
 Ans. Anil : Install genuine antivirus software and update 
 6How many sustainable development goals are given by the United Nations?

1. 17
2. 18
3. 19

4. 20
1
 Ans. 17 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Q2Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks)
1.Serial keys is an accessibility feature that assists people having difficulty using _____

a. Keyboard
b. Mouse
c. Both Keyboard and Mouse
d. None of the above
1
 Ans. Both Keyboard and Mouse   
2.Which of the following is not a web browser?

a. Safari
b. Internet Explorer
c. Google
d. Firefox
1
 Ans. Google 
3Strong password should contain __ _________________

a. Only alphabets
b. Only numbers
c. Both numbers and alphabets
d. Numbers, alphabets and special characters
1
 Ans. Numbers, alphabets and special characters 
4Which of the following is not type of hazards?

a. Physical
b. Biological
c. Financial
d. Chemical
1
 Ans. Financial 
5An unplanned event that happen all of a sudden is called _______________

a. Accident
b. Emergency
c. Hazard
d. None of the above
1
 Ans. Accident 
6Qumana is a ________________ blog editors 
 a. Free
b. Offline
c. Free and offline
d. None of the above
1
 Ans. Free and offline 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the above IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Q3.Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks) 
1Which of the following is not an advantage of Database?

a. Reduce Data Redundancy
b. Sharing of Data
c. Enhance Data Inconsistency
d. Ensure Data Security
1
 Ans. Enhance Data Inconsistency 
2.Tables in Base can be created in

a. Design view
b. Using Wizard
c. None of the above
d. Design View as well as Using Wizard
1
 Ans. Design View as well as Using Wizard 
3.By default length of Integer data type is __________________

a. 10
b. 20
c. 30
d. 50
1
 Ans. 10 
4._____________ uniquely identifies each and every record in table  

a. Foreign Key
b. Alternate Key
c. Main Key
d. Primary Key
1
 Ans. Primary Key 
5._____________ helps to display data in summarized manner

a. Report
b. Form
c. Query
d. Table
1
 Ans. Report 
6.Which command is used to delete one or more record from table?

a. Update
b. Select
c. Order by
d. Delete
1
 Ans. Delete 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Q4Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks) 
1.Which of the following style is not available in Styles and Formatting window for Writer?

a. Character
b. Paragraph
c. List
d. Presentation
1
 Ans. Presentation 
2.To cut a section of image is called __________

a. Crop
b. Wrap
c. Scale
d. None of the above
 1
 Ans. Crop 
3.Sameer open a new document in Writer and found that his Company’s Logo is automatically coming on left top corner. Which of the following feature can help to do so?

a. Styles
b. Template
c. Both of the above
d. None of the above
1
 Ans. Templates 
4.By default Writer evaluates _________ levels of headings when we create table of contents.

a. 6
b. 8
c. 10
d. 12
1
 Ans. 10 
5.Suman is celebrating her 14th Marriage Anniversary. She wants to invite her friends and family members to the party. Which feature will she use to send the same invite to many people with different addresses without typing it again and again?

a. Wizard
b. Documentation
c. Mail Merge
d. Letter Merge
1
 Ans. Mail Merge 
6.Shortcut to view non-printing character is :

a. Ctrl + F2
b. Ctrl + F6
c. Ctrl + F10
d. Ctrl + F11
1
 Ans. Ctrl + F10 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)
Q5Answer any 5 out of the given 6 questions (1 x 5 = 5 marks) 
1.Consolidate option available in _________ menu (in Calc)  

a. Insert
b. Format
c. Tools
d. Data
1
 Ans. Data 
2Which of the following is more elaborate form of Goal Seek?

a. Subtotal
b. Scenario
c. Solver
d. None of the above
1
 Ans. Solver 
3.We can record Macro by clicking on ________ menu.  

a. File
b. Tools
c. Format
d. Insert
1
 Ans. Tools 
4.Tool to solve “What-if” questions is _________

a. Solver
b. Macro
c. Scenario

d. Goal Seek
1
 Ans. Scenario 
5.By default there are _______ sheets in Calc file.  

a. 3
b. 4
c. 5
d. 2
1
 Ans. 3 
6.Anil and Sunita created a list of their class in one of the sheet of Calc in School. Now they want to complete the task from home. Which option they should use to access the same Spreadsheet from home.

a. Consolidate Worksheet
b. Link Worksheet
c. Merge Worksheet
d. Lock Worksheet
1
 Ans. Merge Worksheet 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the above IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

SECTION B: SUBJECTIVE TYPE QUESTIONS

Answer any 3 out of the given 5 questions on Employability Skills (2 x 3 = 6 marks)

Answer each question in 20 – 30 words

Q6.Write four methods of Communication.2
Ans.
Four methods of Communication are :

Face to Face
E-mail
Notices/Posters
Business Meetings
Q7.What do you mean by Entrepreneurship? Write two qualities of Entrepreneurs.2
 Ans.
Entrepreneurship is the type of self-employment where one is running a business to satisfy the needs of people and looking for ways to make the business better to make profits

Two qualities of entrepreneurs are :

a. They are confident
b. They are patient.
 
Q8.Define the following terms: VirusWorms2
 Ans.
Virus : Viruses are computer programs that can damage the data and software programs or steal the information stored on a computer

Worms : These are viruses that replicate themselves and spread to all files once they attack a computer.
 
Q9.What do you mean by Goal and Goal Setting?2
 Ans.
Goals: They are a set of dreams with a deadline to get them, for example, saving pocket money to buy a favourite mobile phone by a particular date  

Goal setting: It is all about finding and listing your goals and then planning on how to achieve them
 
Q10.What do you mean by Sustainable development?2
 Ans. Sustainable development is the development that satisfies the needs of the present without compromising the capacity of future generations 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the above IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Answer any 4 out of the given 6 questions in 20 – 30 words each (2 x 4 = 8 marks)

Q11.Write two ways of renaming worksheets.2
 Ans. Two ways of renaming worksheets are :

a. Double-click on one of the existing worksheet names.
b. Right-click on one of the existing worksheet and choose rename from context menu.
 
Q12.What do you mean by Styles? Write two advantages of Styles.2
 Ans. A style is a set of formats that you can apply to selected pages, text, frames, and other elements in your document to quickly change their appearance.  

Two advantages are:

a. Styles improve consistency in a document.
b. Styles make major formatting changes easy.
 
Q13.How can you insert table of content in Writer?2
 Ans. We can insert the table of content as follows :

a. Place the cursor where you want the table of contents to be inserted.
b. Select Insert –> Indexes and Tables –> Indexes and Tables.
c. Click OK on Insert Index/Table dialog box.
 
Q14.What do you mean by Sorting data? Which clause of MySQL will help to sort the records2
 Ans. Sorting means to arrange data in either ascending or descending order.

Orderby Clause helps to sort the record.
 
Q15.Write four online transaction websites.2
 Ans. Four online transaction websites are :

IRCTC
Flipkart
Amazon
EBay
 
Q16.Expand the following terms :

a. DSL
b. ISP
 2
 Ans.
DSL : Digital Subscriber Line
ISP : Internet Service Provider
 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the above IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Answer any 3 out of the given 5 questions in 50– 80 words each (4 x 3 = 12 marks)

Q17.Define the following terms.

a. Text Wrapping
b. Anchoring
4
 Ans.
Text wrapping refers to the relation of graphics to the surrounding text, which may wrap around the graphic on one or both sides, be overprinted behind or in front of the graphic,  


Anchoring refers to the reference point for the graphics. An image always has an anchor point.    
 
Q18.What do you mean by Scenarios? Write steps to create scenario.4
 Ans. A scenario is essentially a saved set of cell values for your calculations. We can easily switch between these sets using the Navigator which can be shown beside the changing cells  

Steps to create scenario are :  

a. Select the cells that contain the values that will change between scenarios.
b. Choose Tools > Scenarios .
c. On the Create Scenario dialog , enter a name for the new scenario.
d. Click OK  
 
Q19.Write four guidelines to manage strong password.4
 Ans. Four guidelines to manage strong password are:  

a. Keep the length of the password at least 12-14 characters if permitted  
b. Avoid keeping passwords based on repetition, dictionary words  
c. Use capital and lower-case letters.  
d. Avoid using the same password for multiple sites or purposes.  
 
Q20.Define the following terms :

a. Data type
b. Tuple
c. Attributes
d. Primary Key
4
 Ans.

a. Data types are used to identify which type of data (value) we are going to store in the database.
b. Tuple represents a single, data item in a table.
c. An attribute is a set of data values of a particular simple type, one for each row of the table
d. A field which uniquely identifies each and every record is called Primary Key
 
Q21.Write the queries (i to iv) for the following table “Product”.
P_id P_name Price Qty
101 Keyboard 350 10
103 RAM 3150 12
104 Mouse 350 5

i) Display all the records of table.
ii) Display the records of those product whose price is more than 2000
iii) Display product id of “RAM”
iv) Delete the record whose product id is 103
4
 Ans.

i) Select * from Product;
ii) Select * from product where price > 2000;
iii) Select P_id from product where P_name = “RAM”;
iv) Delete from Product where P_id = 103;
 
IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Click to download the above IT 402 class 10 sample paper 2020 (Session 2020-2021)

Disclaimer : I tried to give you the correct questions and answers , but if you feel that there is/are mistakes in above article, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com. Also Share your feedback so that I can give better content to you.

Important Links

Click for IT Code 402 Practical File Questions and to download sample Practical File

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 4 Web Applications and Security

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 3 RDBMS(Basic)

Click for IT Code 402 Class 10 Book Solutions | Unit 2 Spreadsheet (Advanced)

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 1 Digital Documentation

Click for IT Code 402 Class X (E-Book)

Click for IT 402 Class 10 Sample Paper 2020-21

Click for IT 402 Class 10 Sample Paper 2020-21 (Marking Scheme)


Share with others

Leave a Reply

%d bloggers like this: