Class 12 IP Internet and Web NCERT Solution

Share with others

INTERNET AND WEB
INTERNET AND WEB

Internet and Web NCERT Solution

Q1. Fill in the blanks:

a) To transmit data for sharing on a network, it has to be divided into smaller chunks called Packets.

b) The set of rules that decide the functioning of a network is called Protocols.

c) A LAN can be extended up to a distance of one km.

d) The Router connects a local area network to the internet.

e) The tree topology is of hierarchical nature.

f) URL is a standard naming convention used for accessing resources over the Internet.

g) Website is a collection of related web pages.

h) A Server is a computer that provides services to other programs or computers.

Internet and Web NCERT Solution

INTERNET AND WEB
INTERNET AND WEB

Q2. Expand the following:

a) ARPANET

Ans. Advanced Research Project Agency Network

b) ISP

Ans. Internet Service Provider

c) URL

Ans. Uniform Resource Locator

Q3. Name the device for the following:

a) It stands for Modulator Demodulator

Ans. Modem

b) It regenerates the signals.

Ans. Repeater

Internet and Web NCERT Solution

Q4. Differentiate between:

a) MAN and WAN

MANWAN
It stands for Metropolitan Area Network.It stands for Wide Area Network.
It covers less geographical area. It covers more geographical area.
Example : Cale T.V Example : Internet
Internet and Web

b) Website and web page

WebsiteWebpage
A collection of webpages about a particular
organization is called website.
A single HTML document is called Webpage.
A website does not have any extension.A Webpage has an extension.
Example : www.csiplearninghub.com Example : www.csiplearninghub.com/data.html
Internet and Web

c) Router and Gateway

RouterGateway
A router connects a local area network to the internet.It act as a gate between an organization’s network
and the Internet.
It is a network device that can receive
the data, analyze it and transmit it to other networks
Gateway serves as the entry and exit point of a network.
Internet and Web

d) Bus and Star topology

Bus TopologyStar Topology
In this each communicating device connects
to a transmission medium, known as bus.
Each communicating device is connected
to a central node, like a hub or a switch.
Failure of one device will affect the rest of the
network
Failure of one device will not affect the rest of the network
Internet and Web

e) Static and Dynamic web pages

Static WebpagesDynamic Webpages
A static webpage is one whose content
always remains same for all users
A dynamic web page is one whose content is different for
different users.
They are less complex and thus take less
time to load than dynamic web pages
They are more complex and thus take more
time to load than static web pages
Internet and Web
INTERNET AND WEB
INTERNET AND WEB

Q5. Define a network. What is the need of forming a network?

Ans. A computer network is an interconnection among two or more computers or computing devices. A network is required to :

  1. Share data among computers
  2. Share resources among computers like printer, scanner etc.

Q6. Give any two examples of networks.

Ans. Examples of computer network :

  1. Social network
  2. Mobile network
  3. Network of computers
  4. Airlines, railway, banks, hospitals networks.

Q7. Give any three applications on the Internet.

Ans. Three applications on the internet are :

  1. Electronic mail (Email)
  2. Chat
  3. Voice Over Internet Protocol (VoIP)

Q8. Name any two mail service providers.

Ans. Two mail service providers are :

  1. Google (gmail)
  2. Yahoo (yahoo mail)
  3. Microsoft (outlook)

Internet and Web NCERT Solution

INTERNET AND WEB
INTERNET AND WEB

Q9. Explain VoIP.

Ans. VoIP stands for Voice over Internet Protocol. It allows us to have voice call (telephone service) over the Internet, i.e., the voice transmission over a computer network rather than through the regular telephone network.

Q10. What is DNS?

Ans. The domain name system (DNS) is a service that does the mapping between domain name and IP
address. When the address of a website is entered in a browser, the DNS finds out the IP address of the server
corresponding to the requested domain name and sends the request to that server.

Q11. Identify the type of topology from the following:

a) Each node is connected with the help of a single cable.

Ans. Bus

b) Each node is connected with central switching through independent cables.

Ans. Star

Q12. Sahil, a Class X student, has just started understanding the basics of Internet and web technologies. He is a bit confused in between the terms “World Wide Web” and “Internet”. Help him in understanding both the terms with the help of suitable examples of each.

Ans. The World Wide Web (WWW) or web in short, is an ocean of information, stored in the form of interlinked web pages and web resources. The resources on the web can be shared or accessed through the Internet.

Internet is a global network of computers and computing devices like printer, scanner, routers etc. With the help of internet, we can chat, send email and share files etc.

Q13. Murugan wants to send a report on his trip to the North East to his mentor. The report contains images and videos. How can he accomplish his task through the Internet?

Ans. Murugan can send his report by Electronic mail.

Q14. Mampi is planning to open a company that deals with rural handicrafts. She wants to advertise about handicrafts on a social platform. Which Internet service she should use and why?

Ans. She should use WWW or web to create the content of his handicrafts work as this content will be available globally.

Internet and Web NCERT Solution

Q15. Ruhani wants to edit some privacy settings of her browser. How can she accomplish her task?

Ans. Steps to edit privacy settings of browser (Mozilla Firefox)

  1. Open Mozilla Firefox and click on menu button(right top corner of window)
  2. Click on Options.
  3. Click on Privacy and Security tab from left panel.
  4. Make the changes and close the browser.

Steps to edit privacy settings of browser (Google Chrome)

  1. Open browser and pres Alt + F from keyboard.
  2. Click on Settings.
  3. Click on Privacy and Security tab from left panel.
  4. Make the changes and close the browser.

Q16. Shubham wants to play a video in his browser but he is not able to do so. A message on the screen instructs him to install the Adobe Flash Player plugin. Help him to add it in his browser.

Ans. Steps to add Plugin in browser(Mozilla Firefox)

  1. Open Mozilla Firefox and click on menu button(right top corner of window)
  2. Click on Settings.
  3. Click on Extension and Themes from left panel.
  4. Click on Plugins.
  5. Make the desired selections to enable or disable the required plug-ins.

Q17. When Joe typed a URL in the address bar of his browser, Error 404 was displayed? Why did this happen? What can be done to avoid it?

Ans. If the server is not able to locate the page, it sends a page containing the error message (Error 404 – page not found) to the client’s browser.

It can be avoided by typing correct address of page.


Internet and Web NCERT Solution

Disclaimer : I tried to give you the correct Answers of ” Class 12 IP Internet and Web ” , but if you feel that there is/are mistakes in the Answers of Class 12 IP Internet and Web given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com.


MCQ of Computer Science Chapter Wise

1. Functions in Python

2. Flow of Control (Loop and Conditional statement)

3. 140+ MCQ on Introduction to Python

4. 120 MCQ on String in Python

5. 100+ MCQ on List in Python

6. 50+ MCQ on Tuple in Python

7. 100+ MCQ on Flow of Control in Python

8. 60+ MCQ on Dictionary in Python


Important Links

100 Practice Questions on Python Fundamentals

120+ MySQL Practice Questions

90+ Practice Questions on List

50+ Output based Practice Questions

100 Practice Questions on String

70 Practice Questions on Loops

70 Practice Questions on if-else

Computer Science Syllabus 2021-2022.

Informatics Practices Syllabus 2021-2022

Class 12 Computer Science Chapter wise MCQ


Share with others

Leave a Reply

%d bloggers like this: