
For loop Programs in Python
Q1. Write a program to print the following using for loop
a. First 10 Even numbers
b. First 10 Odd numbers
c. First 10 Natural numbers
d. First 10 Whole numbers
Ans. a) for i in range(2, 22, 2): print(i) b) for i in range(1, 20, 2): print(i) c) for i in range(1, 11): print(i) d) for i in range(0, 10): print(i)
Q2. Write a program to print first 10 integers and their squares like
1 1
2 4
3 9 and so on
Ans. print("Numbers\t\tSquares") for i in range(1, 11): print(i,"\t\t\t\t", i ** 2) OUTPUT : Numbers Squares 1 1 2 4 3 9 4 16 5 25 6 36 7 49 8 64 9 81 10 100
For loop Programs in Python
Q3. Write for loop statement to print the following series:
10, 20, 30 … … 300
Ans. for i in range(10, 301, 10) : print(i, end = " , ")
Q4. Write a for loop statement to print the following series
105, 98, 91 ………7
Ans. for i in range(105, 6, -7) : print(i, end = " , ")
For loop Programs in Python
Q5. Write a program to print first 10 natural number in reverse order.
Ans. for i in range(10, 0, -1) : print(i)
Q6. Write a program to print sum of first 10 Natural numbers.
Ans. sum = 0 for i in range(1, 11, 1): sum = sum + i print(sum)
For loop Programs in Python
Q7. Write a program to print sum of first 10 Even numbers.
Ans. sum = 0 for i in range(2, 22, 2): sum = sum + i print(sum)
Q8. Write a program to print table of a number entered from the user.
Ans. num = int(input("Enter any number")) for i in range(1,11): print(num," * ", i," = ", num *i) OUTPUT : Enter any number7 7 * 1 = 7 7 * 2 = 14 7 * 3 = 21 7 * 4 = 28 7 * 5 = 35 7 * 6 = 42 7 * 7 = 49 7 * 8 = 56 7 * 9 = 63 7 * 10 = 70
For loop Programs in Python
Q9. Write a program to display all even numbers that falls between two numbers (exclusive both numbers) entered from the user.
Ans. num1 = int(input("Enter first number")) num2 = int(input("Enter second number")) if num1 > num2 : for i in range(num2+1 , num1): if i%2 == 0: print(i) else : for i in range(num1 + 1, num2): if i % 2 == 0: print(i) OUTPUT : Enter first number34 Enter second number12 14 16 18 20 22 24 26 28 30 32
Q10. Write a program to check whether a number is prime or not.
Ans. num1 = int(input("Enter any number : ")) k=0 if num1 == 0 or num1 == 1: print("Not a prime number ") else: for i in range(2,num1): if num1 % i == 0: k = k+1 if k == 0 : print(num1, "is prime number") else: print(num1, "is not prime number") OUTPUT : Enter any number : 7 7 is prime number
For loop Programs in Python
Q11. Write a program to find the sum of the digits of a number accepted from the user.
Ans. num1 = int(input("Enter any number : ")) r=0 s=0 len = len(str(num1)) for i in range(len): r = num1 % 10 s = s + r num1 = num1//10 print("Sum of the digits are : " , s) OR num = input("Enter any number : ") f = 0 for i in num: f = f + int(i) print("Sum of the digits is : ", f) OUTPUT : Enter any number : 564 Sum of the digits are : 15
Q12. Write a program to find the product of the digits of a number accepted from the user.
Ans. num = input("Enter any number : ") f = 1 for i in num: f = f * int(i) print("Product of the digits is : ", f) OUTPUT : Enter any number : 231 Product of the digits is : 6
For loop Programs in Python
Q13. Write a program to reverse the number accepted from user.
Ans. num1 = int(input("Enter any number : ")) r=0 rnum=0 len = len(str(num1)) for i in range(len): r = num1 % 10 rnum = rnum * 10 + r num1 = num1//10 print("Reverse number is : ", rnum) OR num1 = input("Enter any number : ") print("Reverse number is : ", num1[: : -1]) OUTPUT : Enter any number : 342 Reverse number is : 243
Q14. Write a program to display the number names of the digits of a number entered by user, for example if the number is 231 then output should be Two Three One
Ans. num1 = input("Enter any number : ") L = list(num1) n = {0 : "Zero", 1 : "One", 2 : "Two", 3 : "Three", 4 : "Four", 5 : "Five", 6 : "Six", 7 : "Seven", 8 : "Eight", 9 : "Nine"} for i in L: print(n[int(i)], end = " ") OUTPUT : Enter any number : 5467 Five Four Six Seven
For loop Programs in Python
Q15. Write a program to print the Fibonacci series till n terms (Accept n from user)
Ans. def fib(n): if n==1: print("1") elif n == 2: print("1, 1") elif n <= 0: print("Please enter positive number greater than 0") else: ft = 1 st = 1 print(ft,end=" ") print(st,end=" ") for i in range(2,n): nt = ft + st print(nt,end = " ") ft = st st = nt nt = int(input("How many terms you want in Fibinacci Series")) fib(nt)
Q16. Write a program to print the factorial of a number accepted from user.
Ans. num = int(input("Enter any number : ")) f = 1 for i in range(1,num+1): f = f * i print("Factorial of a number is : ", f) OUTPUT : Enter any number : 6 Factorial of a number is : 720
For loop Programs in Python
Q17. Write a program to check whether a number is Armstrong or not. (Armstrong number is a number that is equal to the sum of cubes of its digits for example : 153 = 1^3 + 5^3 + 3^3.)
Ans. num1 = input("Enter any number : ") p=0 for i in num1: p = p + int(i)**3 if int(num1) == p: print("Number is Armstrong") else: print("Number is not Armstrong") OUTPUT : Enter any number : 153 Number is Armstrong
Q18. Write a program to convert binary to decimal.
Ans. bin = input("Enter the number in binary : ") dec = 0 for i in range(len(bin)): pow = len(bin) - (i + 1) dec += int(bin[i]) * (2**pow) print("Equivalent decimal number : " ,dec) OUTPUT : Enter the number in binary : 1111 Equivalent decimal number : 15
For loop Programs in Python
Q19. Write a program to add first n terms of the following series using a for loop:
1/1! + 1/2! + 1/3! + โฆโฆ.. + 1/n!
Ans. num = int(input("Enter any number : ")) sum = 0 fact = 1 for i in range(1,num): fact= fact*i sum= sum + i/fact print("Sum is : ",round(sum, 2)) OUTPUT : Enter a any number : 3 Sum is : 2.0
Q20. Write a program to check whether a number is palindrome or not.
Ans. num1 = input("Enter any number : ") rnum = num1[: : -1] if num1 == rnum: print("Number is Palindrome") else: print("Number is not Palindrome") OR num1 = int(input("Enter any number : ")) onum = num1 r=0 rnum=0 len = len(str(num1)) for i in range(len): r = num1 % 10 rnum = rnum * 10 + r num1 = num1//10 if onum == rnum: print("Number is Palindrome") else: print("Number is not Palindrome")
For loop Programs in Python
Q21. Write a python program to sum the sequence:
1 + 1/1! + 1/2! + 1/3! + โฆโฆ.. + 1/n!
Ans. n = int(input("enter a nth term = ")) f = 1 s = 1 for i in range(1, n + 1): f = f * i s = s + 1 / f print("sum of sequence = ", s)
Q22. Write a program to accept 10 numbers from the user and display it’s average.
Ans. s=0 for i in range(10): num = int(input("Enter number : ")) s = s + num print("Average is : ", s/10) OUTPUT : Enter number : 1 Enter number : 2 Enter number : 3 Enter number : 4 Enter number : 5 Enter number : 6 Enter number : 7 Enter number : 8 Enter number : 9 Enter number : 10 Average is : 5.5
For loop Programs in Python
Q23. Write a program to accept 10 numbers from the user and display the largest & smallest number number.
Ans. L = [ ] for i in range(10): num = int(input("Enter number : ")) L.append(num) L.sort() print("Largest number is : ", L[-1]) print("Smallest number is : ", L[0]) OUTPUT : Enter number : 1 Enter number : 2 Enter number : 3 Enter number : 4 Enter number : 5 Enter number : 6 Enter number : 7 Enter number : 8 Enter number : 9 Enter number : 10 Largest number is : 10 Smallest number is : 1
Q24. Write a program to display sum of odd numbers and even numbers separately that fall between two numbers accepted from the user.(including both numbers)
Ans. num1 = int(input("Enter first number")) num2 = int(input("Enter second number")) se = 0 so = 0 if num1 > num2 : for i in range(num2, num1+1): if i%2 == 0: se = se + i else: so = so + i else : for i in range(num1, num2+1): if i % 2 == 0: se = se + i else: so = so + i print("Sum of even numbers is : ", se) print("Sum of odd numbers is : ", so) OUTPUT: Enter first number2 Enter second number7 Sum of even numbers is : 12 Sum of odd numbers is : 15
For loop Programs in Python
Q25. Write a program to display all the numbers which are divisible by 13 but not by 3 between 100 and 500.
Ans. for i in range(101, 500): if i % 13 == 0 and i % 3 != 0: print(i)
Q26. Write a program to print the following series till n terms.
2 , 22 , 222 , 2222 _ _ _ _ _ n terms
Ans. n = int(input("Enter value of n : ")) st = '2' for i in range(n): print(st, end=" , ") st =st + '2' OUTPUT : Enter value of n : 4 2 , 22 , 222 , 2222 ,
For loop Programs in Python
Q27. Write a program to print the following series till n terms.
1 4 9 16 25 _ _ _ _ _ n terms
Ans. n = int(input("Enter value of n : ")) for i in range(1, n+1): print(i**2, end = " , ") OUTPUT : Enter value of n : 6 1 , 4 , 9 , 16 , 25 , 36 ,
Q28. Write a program to find the sum of the following series(accept values of x and n from user)
1 + x/1! + x2/2! + โฆโฆโฆ.xn/n!
Ans. def fac(n): f = 1 for i in range(1,n+1): f = f * i return(f) sum = 1 n = int(input("Enter value of n : ")) x = int(input("Enter value of x : ")) for i in range(1, n): sum = sum + x**i/fac(i) print(sum) OUTPUT: Enter value of n : 5 Enter value of x : 3 16.375
For loop Programs in Python
Q29. Write a program to find the sum of following series :
x + x2/2 + โฆโฆโฆ.xn/n
Ans. n = int(input("enter a nth term = ")) x = int(input("Enter value of x : ")) sum = 0 for i in range(1, n+1): sum = sum + 2**i/i print(round(sum,2)) OUTPUT : enter a nth term = 3 Enter value of x : 2 6.67
Q30. Write a program to find the sum of following series
1 + 8 + 27 …………n terms
Ans. n = int(input("Emter number of terms : ")) s = 0 for i in range(1, n+1): s = s + i ** 3 print(s) OUTPUT : Emter number of terms : 4 100
For loop Programs in Python
Q31. Write a program to find the sum of following series:
1 + 2 + 6 + 24 + 120 . . . . . n terms
Ans. n = int(input("Enter number of terms : ")) s = 0 pr = 1 for i in range(1, n+1): pr = i * pr print(pr, end = " + ") s = s + pr print(" = ", s) OUTPUT : Enter number of terms : 5 1 + 2 + 6 + 24 + 120 + = 153
Q32. Write a program to find the sum of following series:
S = 1 + 4 โ 9 + 16 โ 25 + 36 โ โฆ … n terms
Ans. n = int(input("Enter number of terms : ")) s = 0 sp = 1 sn = 0 for i in range(2, n+1): if i % 2 == 0: sp = sp + i ** 2 else : sn = sn + i ** 2 print(sp - sn) OUTPUT : Enter number of terms : 6 23
For loop Programs in Python
Q33. Write a Program to print all the characters in the string โCOMPUTERโ using for loop.
Ans. str = "COMPUTER" for i in str: print(i) OUTPUT : C O M P U T E R
Q34. Write a program to print only odd numbers from the given list using for loop. L = [23, 45, 32, 25, 46, 33, 71, 90]
Ans. L = [23, 45, 32, 25, 46, 33, 71, 90] for i in L : if i % 2 != 0 : print(i) OUTPUT : 23 45 25 33 71
For loop Programs in Python
Q35. Write a program to print all the factors of a number using for loop.
Ans. n = int(input("Enter any number")) print("Factors are : ") for i in range(1, n+1): if n % i == 0 : print(i) OUTPUT : Enter any number9 Factors are : 1 3 9
For loop Programs in Python
Disclaimer : I tried to give you the correct Solution of “For Loop Programs in Python” , but if you feel that there is/are mistakes in the solution of “For Loop Programs in Python“ given above, you can directly contact me at csiplearninghub@gmail.com.
Class 12 Computer Science Sample Paper 2020-2021.
Class 12 Computer Science Sample Paper Marking Scheme
Class 12 Computer Science Test Series








