Unit 2 Electronic Spreadsheet (Advanced) IT Code 402 Class 10 Book Solutions

Share with others

Electronic Spreadsheet (Advanced) IT Code 402 Class 10 Book Solutions

Important Links

Click for IT 402 Practical File Questions and to download sample Practical File

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 4 Web Applications and Security

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 3 RDBMS(Basic)

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 1 Digital Documentation

Click for IT 402 Class X (E-Book)

Click for IT 402 Sample Paper 2020-21

Click for IT 402 Sample Paper 2020-21 (Marking Scheme)

Electronic Spreadsheet
Electronic Spreadsheet

Electronic Spreadsheet (Advanced) IT Code 402 Class 10 Book Solutions

Question and Answers (Electronic Spreadsheet (Advanced)

Q1. How can we rename a worksheet?

Ans. There are three ways you can rename a worksheet

a. Double-click on one of the existing worksheet names.

b. Right-click on an existing worksheet name, then choose Rename from the resulting Context menu.

c. Select the worksheet you want to rename (click on the worksheet tab) and then select the Sheet option from the Format menu. This displays a submenu from which you should select the Rename option.

Q2. What are the two ways of referencing cells in other worksheets?

Ans. Two ways to reference cells in other sheets: by entering the formula directly using the keyboard or by using the mouse.

Q3. Differentiate between Relative and absolute hyperlinks.

Ans. Hyperlinks can be used in Calc to jump to a different location from within a spreadsheet. An absolute link will stop working only if the target is moved. A relative link will stop working only if the start and target locations change relative to each other. For instance, if you have two spreadsheets in the same folder linked to each other and you move the entire folder to a new location, a relative hyperlink will not break.

Q4. List the procedure involved in Linking HTML Tables to Calc Worksheet.

Ans. You can insert tables from HTML documents, and data located within named ranges from an OpenOffice.org Calc or Microsoft Excel spreadsheet, into a Calc spreadsheet.

We can do this in two ways: using the External Data dialog or using the Navigator.

Using the External Data dialog

a. Open the Calc worksheet where the external data is to be inserted. This is the target worksheet.

b. Select the cell where the external data is to be inserted.

c. Choose Insert -> Link to External Data.

d. On the External Data dialog, type the URL of the source worksheet or click the […] button to open a file selection dialog. Press Enter to get Calc to load the list of available tables.

e. In the Available tables/range list, select the named ranges or tables you want to insert. You can also specify that the ranges or tables are updated every (number of) seconds.

f. Click OK to close this dialog and insert the linked data.

Electronic Spreadsheet
Electronic Spreadsheet

Q5. What is the purpose of adding comments?

Ans. Comments are mostly used in shared Calc sheet which is used to explain the changes made in the sheet to the author of the sheet.

Q6. How can we add comments to the changes made?

Ans. Comments can be added as follows:

1. Make the change to the spreadsheet.

2. Select the cell with the change.

3. Choose Edit > Changes > Comments. The automatically-added comment provided by Calc appears in the title bar of this dialog and cannot be edited.

4. Type your own comment and click OK.

After you have added a comment to a changed cell, you can see it by hovering the mouse pointer over the cell.

Q7. What are Macros?

Ans. A macro is a saved sequence of commands or keystrokes that are stored for later use. Macros are especially useful to repeat a task the same way over and over again.

Q8. How can we record a Macro?

Ans. Steps to record macro are as follows

a. Use Tools > Macros > Record Macro to start the macro recorder. The Record Macro dialog is displayed with a stop recording button.

b. Perform the actions you want to be recorded in the document.

c. Click Stop Recording.

d. The Macro dialog appears, in which you can save and run the macro.

Fill in the blanks (Electronic Spreadsheet (Advanced))

1. At the bottom of each worksheet window is a small tab that indicates the name of the worksheets in the workbook.

2. A cell reference refers to a cell or a range of cells on a worksheet and can be used to find the values or data that you want formula to calculate.

3. Spreadsheet software allows the user to share the workbook and place it in the Network location where several users can access.

4. Spreadsheet software can find the changes by Comparing Sheets.

5. Macros are useful to repeat a task the same way over and over again.

Electronic Spreadsheet
Electronic Spreadsheet

Important Links

Click for IT 402 Practical File Questions and to download sample Practical File

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 4 Web Applications and Security

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 3 RDBMS(Basic)

Click for IT 402 Class 10 Book Solutions | Unit 1 Digital Documentation

Click for IT 402 Class X (E-Book)

Click for IT 402 Sample Paper 2020-21

Click for IT 402 Sample Paper 2020-21 (Marking Scheme)

Disclaimer : I tried to give the correct answers of Electronic Spreadsheet (Advanced) IT Code 402 Class 10, but if you feel that there is some mistake in any of the above answers of Electronic Spreadsheet, please share your valuable feedback on csiplearninghub@gmail.com


Share with others

2 thoughts on “Unit 2 Electronic Spreadsheet (Advanced) IT Code 402 Class 10 Book Solutions”

Leave a Reply

%d bloggers like this: