Unit 1 AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers

Revision Time
Part A
Quiz Time: AI Quiz —- Page 14 of NCERT
Q1. Which one of the following is an application of AI?
a. Remote controlled Drone
b. Self-Driving Car
c. Self-Service Kiosk
d. Self-Watering Plant System
Q2. This language is easy to learn and is one of the most popular languages for AI today:
a. C++
b. Python
c. Ruby
d. Java
Q3. This field is enabling computers to identify and process images as humans do:
a. Face Recognition
b. Model-view-controller
c. Computer Vision
d. Eye-in-Hand System
Q4. What does NLP stand for in AI?
a. Neutral Learning Projection
b. Neuro-Linguistic Programming
c. Natural Language Processing
d. Neural Logic Presentation
Q5. Which of the following is not a domain of artificial intelligence?
a. Data Management System
b. Computer Vision
c. Natural Language Processing
d. Data Science
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Part-B —- Page 14
Q6. How can AI be used as a tool to transform the world into a better place?
Ans. AI can be used as a tool to transform the world into a better place in many ways like:
Q7. Can you list down a few applications in your smartphone that widely make use of computer vision?
Ans. Few applications in smartphone that widely make use of computer vision are:
Q8. Draw out the difference between the three domains of AI with respect to the types of data they use.
Ans. Computer Vision, is an AI domain works with videos and images enabling machines to interpret and understand visual information Natural Language Processing (NLP) is an AI domain focused on textual data enabling machines to comprehend, generate, and manipulate human language. Statistical Data analyse, interpret and draw insights from numerical/tabular data
Q9. Identify the features and the domain of AI used in them:

Ans. a. Data Analysis b. Computer Vision c. NLP
Q10. Separate the following areas based on the kinds of domains widely used in them:
a. Crop productivity
b. Traffic regulation
c. Maps and navigation
d. Text editors and autocorrect
e. Identifying and predicting disease
Ans.Areas Doman Crop productivity Data Analysis Traffic regulation Computer Vision Maps and navigation Computer Vision Text editors and auto correct Natural Language Processing Identifying and predicting disease Data Analysis

Q11. After the pandemic, itโs been essential for everyone to wear a mask. However, you see many people not wearing masks when in public places. Which domain of AI can be used to build a system to detect people not wearing masks?
Ans. Computer Vision
Q12. Search for an online game that recognizes the image drawn by you. Write down the observations including the AI domain used by it.
Ans. An online game that recognizes the image drawn is Quick, Draw developed by Google. It uses a neural network artificial intelligence to guess what the drawings represent. The AI domain used by this game is Computer Vision
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Revision Time—-Page 29
Q13. What are the various stages of Al Project Cycle? Can you explain each with an example?
Ans. There are six stages of AI Project Cycle 1. Problem Scoping: It is the first stage of AI Project cycle. It means to identify a specific problem. for example Cotton fields are damaged by the pink bollworm. 2. Data Acquisition: In this stage, we collect the data for our AI Project from various sources. for example collecting the images of fields, names of farmers, villages etc. 3. Data Exploration: This stage helps to analyse and understand the data by exploring different types of graphs and identify the pattern and trend out of it. 4. Modelling: This stage involves selecting appropriate AI models which match our requirement. After choosing the model, we implement it. This is known as the modelling stage. 5. Evaluation: In this stage, we evaluate each and every model tried and choose the model which gives the most efficient and reliable result. This stage of testing the model is called Evaluation. 6. Deployment: The last stage where we deploy our solution based on the model we have selected is called Deployment.
Q14. How is an Al project different from an IT project?
Ans.AI Project IT Project It learn, predict, and make decisions using provided data. It builds software to enhance business operations. It develops intelligent and smart models. It develops and maintain information system. It requires data scientists and ML Engineers It requires software engineer/developer.
Q15. Explain the 4Ws problem canvas in problem scoping.
Ans. 4Ws problem canvas help in identifying four important parameters we need to know for solving a problem. It refers to Who, What, Where and Why 1. Who: In this block we find out who the โStakeholdersโ to this problem and what we know about them.. 2. What: At this block, we need to determine the nature of the problem. What is the problem and how do you know that it is a problem? 3. Where: This blocks helps to focus on the context/situation/location of the problem. 4. Why: This block helps to think about the benefits which the stakeholders would get from the solution and how would it benefit them as well as the society.
Q16. Why is there a need to use a Problem Statement Template during problem scoping?
Ans. The Problem Statement Template helps us to summarise all the key points into one single Template so that in future, whenever there is a need to look back at the basis of the problem, we can take a look at the Problem Statement Template and understand the key elements of it.
Q17. What is Problem Scoping? What are the steps of Problem Scoping?
Ans. Problem Scoping is the first step of AI Project cycle. It means to identify a specific problem. Steps of Problem Scoping are: 1. Identify the problem 2. Understand the problem by using 4Ws Problem Canvas. 3. Summarise all the key points into one single Template called Problem Statement Template
Q18. Who are the stakeholders in the problem scoping stage?
Ans. Stakeholders are the people who are facing a problem and would be benefited from the solution which we develop.
Revision Time—-Page 36
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Q19. How will you differentiate between Training Data and Testing Data? Elaborate with examples.
Ans.Training Data Testing Data This data is used to trained the AI Model This data is used to test the AI Model after training. It usually larger in size Smaller in size This data helps AI model to learn pattern This data helps to evaluate the AI model.
Q20. Name various methods for collecting data. For each method, can you name at least one project in which you may use that method of data collection?
Ans. Various methods for collecting data are:Method Project Name Surveys Parent Feedback Analysis in School Web Scraping Price Comparison Tool Sensors Smart System used in Agriculture Cameras Red Light Monitoring Observations Student Behaviour analysis in Classroom API Public sentiments analysis towards brands
Q21. What must you keep in mind while collecting data so it is useful?
Ans. We should keep in mind while collecting data that the data which we collect is open-sourced and not someoneโs property. Extracting private data can be an offense. One of the most reliable and authentic sources of information are the open-sourced websites hosted by the government.
Q22. Imagine you are responsible to enable farmers from a village to take their produce to the market for sale. Can you draw a system map that encompasses all the steps and factors involved?
Q23. Name a few government websites from where you can get open-source data.
Ans. Government websites from where we can get open-source data are: 1. data.gov.in 2. india.gov.in
Quiz Time!—-Page 37
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers

Q24. Which one of the following is the second stage of AI project cycle?
a. Data Exploration
b. Data Acquisition
c. Modeling
d. Problem Scoping
Q25. Which of the following comes under Problem Scoping?
a. System Mapping
b. 4Ws Canvas
c. Data Features
d. Web scraping
Q26. Which of the following is not valid for Data Acquisition?
a. Web scraping
b. Surveys
c. Sensors
d. Announcements
Q27. If an arrow goes from X to Y with a โ (minus) sign, it means that
a. If X increases, Y decreases
b. The direction of relation is opposite
c. If X increases, Y increases
d. It is a bi-directional relationship
Q28. Which of the following is not a part of the 4Ws Problem Canvas?
a. Who?
b. Why?
c. What?
d. Which?
Revision Time—-Page 46
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Q29. What is the significance of Data Exploration after you have acquired the data for the problem scoped? Explain with examples.
Ans. Data Exploration means to have a closer look of data which we collected in the previous step ie Data Acquisition to understand the data in a better way. Significance of Data Exploration are: 1. It helps to understand the data in a better way. For example: To create an AI solution to predict the next salary of employee then the data collected would be service years, salary amount, increment percentage, increment period, bonus, etc. 2. It is very useful to find Patterns and Trends in data. For example: By exploring data, we might notice that increment also depends on total service years. Identifying such pattern is helpful in designing AI Solutions 3. Identifying missing terms. For example: After collecting data we may find that salary of few employees are missing.
Q30. What do you think is the relevance of Data Visualization in Al?
Ans. We use data visualization in AI to: 1. Quickly get a sense of the trends, relationships and patterns contained within the data. 2. Define strategy for which model to use at a later stage. 3. Communicate the same to others effectively.
Q31. List any five graphs used for data visualization.
Ans. Five graphs used for data visualization are: Column Chart Bar Chart Line Chart Scatter Plot Gantt Chart
Q32. How is Data Exploration different from Data Acquisition?
Ans. Data Acquisition: It is the second stage of AI Project cycle. In this stage, we collect the data for our AI Project from various sources like surveys, web scraping, sensors etc Data Exploration: It is the third step of AI Project Cycle. This stage mainly focus on understanding the data by exploring different types of graphs and identify the pattern and trend out of it.
Q33. Use an example to explain at least one Data Visualization technique.
Ans. Bar chart is very commonly used Data visualization technique. for example we can use the Bar Chart to display the following data graphicallySubject Number of Distinction in School English 90 Hindi 70 Maths 85 Science 77 Social Science 80
Use your knowledge and thinking ability and answer the following questions:—-Page 49
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Q34. What makes a machine intelligent?
Ans. A machine is said to be intelligent when it
Q35. How can a machine be Artificially Intelligent?
Ans. A machine becomes artificially intelligent when it start learning from data using algorithm.
Q36. Can Artificial Intelligence be a threat to Human Intelligence? How?
Ans. Yes Artificial Intelligence can be a threat to Human Intelligence because of the following reason: 1. AI may replace jobs as it can do work faster than humans. 2. Students are using AI for their project and homework which in turn reduces their thinking skills. 3. AI can create fake videos which can spread rumors.
Revision Time—-Page 52
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Q37. What are the various stages of the Al Project Cycle? Explain each with examples.
Ans. There are six stages of AI Project Cycle 1. Problem Scoping: It is the first step of AI Project cycle. It means to identify a specific problem. for example Cotton fields are damaged by the pink bollworm. 2. Data Acquisition: In this stage, we collect the data for our AI Project. for example collecting the images of fields, names of farmers, villages etc. 3. Data Exploration: This stage helps to analyse and understand the data by exploring different types of graphs and identify the pattern and trend out of it. 4. Modelling: This stage involves selecting appropriate AI models which match our requirement. After choosing the model, we implement it. This is known as the modelling stage. 5. Evaluation: In this stage, we evaluate each and every model tried and choose the model which gives the most efficient and reliable result. This stage of testing the model is called Evaluation. 6. Deployment: The last stage where we deploy our solution based on the model we have selected is called Deployment
Q38. What is Artificial Intelligence? Give an example where Al is used in day-to-day life.
Ans. Artificial intelligence is a technology that refers to the development of such machines which can perform such task that required Human Intelligence. The front camera detects and captures the face and saves its features during initiation. Next time onwards, whenever the features match, the phone is unlocked. Smart assistants like Appleโs Siri and Amazonโs Alexa recognize and understand and then provide a useful response. Finance companies were fed with bad debts and losses every year. They decided to bring in data scientists to rescue them from losses. Over the years, banking companies learned to divide and conquer data via customer profiling, past expenditures, and other essential variables to analyse the probabilities of risk and default. The application is used to read and convert 2D scan images into interactive 3D models that enable medical professionals to gain a detailed understanding of a patientโs health condition.Some AI Applications
1. Face Lock in Smartphones
2. Smart assistants
3. Fraud and Risk Detection
4. Medical Imaging
Q39. How is Machine Learning related to Artificial Intelligence?
Ans. Artificial Intelligence is the umbrella terminology which covers machine learning under it. In other words we can say that Machine learning is the subset of Artificial Intelligence.
Q40. Compare and contrast Rule-based and Learning-based approach in Al modeling indicating clearly when each of these may be used.
Ans. A Rule based approach is generally based on the data and rules fed to the machine, where the machine reacts accordingly to deliver the desired output. Under learning approach, the machine is fed with data and the desired output to which the machine designs its own algorithm (or set of rules) to match the data to the desired output fed into the machine
Q41. Identify which of the following are examples of classification/regression/clustering.
a. Making a diagnosis for a patient on the basis of their symptoms
b. Price prediction for a house coming up on sale
c. HR shortlisting applications for interview based on information provided in candidates’ resume
d. Credit Card Fraud prevention
e. SPAM filters
Ans.Making a diagnosis for a patient on the basis of their symptoms Classification Price prediction for a house coming up on sale Regression HR shortlisting applications for interview based on information provided in candidates’ resume Classification Credit Card Fraud prevention Classification SPAM filters Classification
Chapter Review—-Page 57
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers

Q42. What is Evaluation?
Ans. Evaluation is the process of understanding the reliability of any AI model, based on outputs by feeding test dataset into the model and comparing with actual answers.
Q43. What are various Model evaluation techniques?
Ans. Various Model evaluation techniques are:
Q44. Why is model evaluation important in AI projects?
Ans. Model evaluation important in AI projects because it helps to 1. to check the performance of AI models 2. to improve our AI models for best performance. 3. to find errors
Q45. What do you understand by the terms True Positive and False Positive?
Ans. True Positive: When the Prediction of AI model matches with the Reality, this condition is termed as True Positive. False Positive: When the Prediction of AI model does not matches with the Reality, this condition is termed as False Positive.
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Revision Time – Choose the correct answer!—-Page 59
Q46. Does modeling mean creating an AI model?
a. YES
b. NO
Q47. Can we use AI on mobile phones?
a. YES
b. NO
Q48. What is deployment in the context of an AI project cycle?
Ans. Deployment is the final stage in the AI project cycle where the AI model or solution is implemented in a real-world scenario.
Q49. Why is deployment an important phase in the AI project cycle?
Q50. What are some common challenges in deploying AI models?
Ans. Some common challenges in deploying AI models are: 1. Over time, real-world data may change which may affect the efficiency and accuracy of AI models. 2. Continuous monitoring is required. 3. AI model may be biased if the data on which it is trained is biased. 4. Models should give response fast as in some cases we can’t afford delay like Fraud detection.
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Revision Time:—-Page 62
Q51. Rearrange the steps of AI project cycle in correct order:
a. Data Acquisition
b. Problem Scoping
c. Modelling
d. Data Exploration
e. Deployment
f. Evaluation
Ans. The steps in sequence are: a. Problem Scoping b. Data Acquisition c. Data Exploration d. Modelling e. Evaluation f. Deployment
Q52. The process of breaking down the big problem into a series of simple steps is known as:
a. Efficiency
b. Modularity
c. Both a) and b)
d. None of the above
Q53. The primary purpose of data exploration in AI project cycle is
a. To make data more complicated
b. To simplify complex data
c. To discover patterns and insights in data
d. To visualize data
Q54. Deployment is the final stage in the AI project cycle where the AI model or solution is implemented in a real-world scenario. (True/False)
Q55. Identify A, B and C in the following diagram (Hint: How AI, ML & DL related to each other)

Ans. A – Artificial Intelligence B – Machine Learning C – Deep Learning
AI Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Question Answers
Revision Time—- page 73
Q56. The guiding principles to decide what is good or bad is known as __________________________
Ans. The guiding principles to decide what is good or bad is known as Ethics
Q57. When building AI solutions, we need to ensure that they follow ____________________
Ans. When building AI solutions, we need to ensure that they follow human rights
Q58. Praneet has taken extra packets of mouth freshener after dinner from a restaurant. Is it considered as theft?โ Is it -Moral or Ethical concern?
Ans. No, it will not be considered as theft. It is an ethical concern.
Q59. Rakshit and Aman are talking about purchasing a new mobile. They discuss various features which they want in their mobile. Aman finds that, he started getting notification of various models of Mobiles that meets his requirement? Write which ethical concern the above example depicts.
Ans. Privacy
Q60. โPreference for one over the otherโ is known as ______________
Ans. โPreference for one over the otherโ is known as Bias.
Q61. Artificial Intelligence and machine learning systems can display unfair behaviour if not trained properly. (True/False)
Ans. True
Q62. Search for images of personal secretary on Google, displaying predominantly the images of Women is an example of _____________
Ans. Search for images of personal secretary on Google, displaying predominantly the images of Women is an example of Bias
Q63. An Ethical AI framework makes sure that transparency, fairness and accountability is develop into the systems to provide unbiased results. (True/False)
Ans. True
Answer the following:
Q64. Differentiate between Ethics and Moral with suitable examples.
Ans. Difference between Ethics and Morals are:ETHICS MORALS The guiding principles to decide what is good or bad. The beliefs dictated by our society. It often applies to professions e.g., medical ethics It applies to individual. Examples:
Is it good to speak the truth in all situations?
Is it good to be loyal under all circumstances?
Is it necessary to always be generous?Examples:
Always speak the truth
Always be loyal
Always be generous
Q65. Define principles of AI.
Ans. The following principles in AI Ethics affect the quality of AI solutions Human Rights: AI systems should respect human rights and ensure that AI should not be used to take away their freedom. Bias: Bias (partiality or preference for one over the other) often comes from the collected data. The bias in training data also appears in the results. Privacy: AI system should keep our personal data safe and protected. We need to have rules which keep our individual and private data safe. Inclusion: It means that AI must not discriminate against a particular group of population, causing them any kind of disadvantage.
Q66. Explain Data privacy.
Ans. Data Privacy: AI system should keep our personal data safe and protected. We need to have rules which keep our individual and private data safe. Here are a few things that we should take care of โช Does our AI collect personal data from people? โช What does it do with the data? โช Does our AI let people know about the data that it is collecting for its use? โช Will our AI ensure a personโs safety? Or will it compromise it?
Q67. Craft a description of how considerations for inclusivity are addressed during the development of AI models.
Ans. Inclusivity in AI development is addressed by ensuring that different dataset is used in designing AI models, people from different background are involved in designing process so that AI system will work well without biasedness.
Q68. Write major issues around AI Ethics.
Ans. Major Issues around AI Ethics are: 1. AI System can be biased, if they are trained on faulty data. 2. AI often uses personal data which can be misused. 3. AI may cause unemployment in society. 4. AI system can be hacked and modified by hackers.
Q69. A company had been working on a secret AI recruiting tool. The machine-learning specialists uncovered a big problem: their new recruiting engine did not like women chefs. The system
taught itself that male candidates are preferable. It penalised resumes that included the word โwomen chef”. This led to the failure of the tool.
a. What aspect of AI ethics is illustrated in the given scenario?
b. What could be the possible reasons for the ethical concern identified?
Ans. a. Bias b. The possible reason would be that the training data must be biased.
Q70. As Artificially Intelligent machines become more and more powerful, their ability to accomplish tedious tasks is becoming better. Hence, it is now that AI machines have started replacing
humans in factories. While people see it in a negative way and say AI has the power to bring mass unemployment and one day, machines would enslave humans, on the other hand, other
people say that machines are meant to ease our lives. If machines over take monotonous and tedious tasks, humans should upgrade their skills to remain their masters always.
What according to you is a better approach towards this ethical concern? Justify your answer.
Ans. According to me AI is to support human and not to replace human. Instead of fearing AI we have to focus on increasing our skills so that we can use AI to do our task smartly and quickly.
Important Links
Class IX A.I. Book
Class IX AI Curriculum
Class X AI Book
Class X AI Curriculum 2025-26
Python Manual
A.I. Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 Notes Important Points
A.I. Reflection Project Cycle and Ethics Class 9 MCQ